Çocuklukta Başlayan Besin Alerjisi Yetişkinlikte de Devam Ediyor mu?

Çocukluk dönemlerinde meydana çıkan besin alerjilerinde alerjen besinin beslenme rutininden çıkarılması ile alerjen besine karşı tolerans gelişimi ve besin alerjisinin ilerleyen yaşlarda ortadan kalkmasına sık sık rastlanıyor. Çocuklarda en sık inek sütü alerjisine rastlanıyor. Sorun; 1 yaşında yüzde 50 ile 60 seviyesinde, 2 yaşındaki çocukta yüzde 70-75, 3 yaşındaki çocukta ise yüzde 85 oranında ortadan kayboluyor. Yumurta alerjisi ise 5 yaş civarında yüzde 55 oranında yani bu besin alerjisi sorunun yaşayan çocukların yarısında ortadan kalkıyor. Yer fıstığı, fındık ve ceviz gibi ağaç yemişleri ile balık ve kabuklu deniz mahsullerine karşı oluşan alerjilerde ise problem giderilse bile özellikle alerjen gıdaya karşı bakılan detaylı IgE alerji testlerinin yüksek sonuçlandığı durumlarda mevcut alerji hayat boyunca devam edebiliyor.

Besin Alerjisi Sonradan Olur mu?

Gıda alerjileri çoğu zaman sonradan oluşan sağlık sorunlarıdır. Ancak bir maddeyi sık sık tüketirseniz bir süreden sonra vücudunuz artık o maddeye karşı tolerans geliştirir. Besin alerjilerini tıptaki karşılığı intoleranstır. Örneğin süt ürünlerine karşı hassasiyeti olan kişilerin laktoz intoleransı olduğu söylenir.

Alerji Büyüdükçe Geçer mi?

Çocukluk döneminde görülen besin alerjileri bazı çocuklarda gelişme süreci içinde kendiliğinden yok olur kimi zaman da yetişkinlik döneminde de devam edebiliyor. Özetlersek, alerji ve alerjik astım büyüdükçe geçmez. Kritik nokta astımın alerjik olup olmadığının anlaşılmasıdır. Çünkü eğer durumun altında bir alerji durumu yatıyorsa bunu kalıcı olmaktan çıkarabilecek tek tedavi yöntemi dil altı aşı tedavisidir.

besin-alerjisi-sonradan-olur-mu

alerji-buyudukce-gecer-mi

Besin Alerjisi Kalıcı mı?

Çocuklarda besin alerjileri daha sık görülür. Bazı besinlere karşı gelişen alerjiler zaman içerisinde düzelme yönelimindedir. İnek sütü, yumurta gibi gıdalara bağlı alerjiler yaşa bağlı olarak iyileşebilir. Yer fıstığı ve benzeri yemişler, balık, kabuklu deniz ürünleri gibi alerjiler ise çok uzun yıllar hatta kişinin hayatı boyunca sürebiliyor.

Besin Alerjisi Hangi Durumlarda Görülür?

En fazla rastlanan besin alerjileri kabuklu deniz canlılarına, balık türlerine, fıstık çeşitlerine ve yumurta besinine karşı ortaya çıkmaktadır. Çocuklarda en fazla görülen besin alerjisi süt ve süt ürünleri, soya ve soya ürünleri ve kabuklu deniz canlılarına karşı oluşan alerjen durumlarıdır. Çocuklarda yumurta beyazı, inek sütü ve domates gibi bazı gıdalar da alerjiye sebep olabilmektedir.

Alerji Ne Zaman Tehlikeli?

Alerjik olduğunuz bir besin maddesi ile karşılaştığınızda immun sistem yani bağışıklık sistemi onu tehlikeli görerek histamin adı verilen kimyasalı salgılar. Bu histamin maddesi de deride döküntü, baş ağrısı, sık sık hapşırma, burun akıntısı, deri yüzeyinde şişme, mide bulantısına ve ishale neden oluyor. En tehlikeli reaksiyon ise 'anafilaksi' adını verdiğimiz şok reaksiyondur. Bu yüzden alerjisi olan kişilerin alerjen gıdadan uzak durmaları büyük önem taşıyor.

Gıda Alerjisi Geçici Midir?

Besin Alerjileri Düzelir mi? sorusuna şu şekilde yanıt verebiliriz; Alerjinin olduğu besin türü ve reaksiyonların tipine göre değişmekle birlikte çoğu gıda alerjisi yıllar geçtikçe düzelebilir. Çoğunlukla süt ve yumurta alerjisi erken çocukluk döneminde azalarak geçebilirken, kuru yemiş alerjisi gibi alerjiler kalıcı olabilir.

Besin Alerjisine Dikkat Edilmezse Ne Olur?

Besin alerjisinin sebep olabileceği hafif ve şiddetli yan etkiler vardır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir.

  • Besin reddi
  • İştahsızlık
  • Karın ağrısı
  • Kusma
  • İshal
  • Kabızlık
  • Kilo alamama
  • Kilo kaybı
  • Büyüme geriliğine

alerji-hangi-organdan-kaynaklanir

besin-alerijisine-dikkat-edilmezse-ne-olur

Alerji Hangi Organdan Kaynaklanır?

Alerjik reaksiyonlar bağırsaklarda, deride, sinüs kanallarında, hava yollarında, gözlerde ve burun kanallarında oluşabilir. Bunun haricindeki durumlar için alerjik reaksiyonlar farklılık gösterebilir. Yani alerji tek bir organdan ya da tek bir sebepten kaynaklanmaz.

Besin alerjisi kaç yaşında geçer?

Besin alerjisinin süresi kişiden kişiye değişir. Ancak genelde 2-3 yaşlarında alerjik durum son bulur.

Besin alerjisi genetik mi?

Besin alerjisi genetik olabilmekle birlikte genelde sonradan oluşan alerjilerdir. Besin alerjisinin sonradan oluştuğu durumda alerjinin geçmesi daha yüksek bir olasılıktır.

Besin alerjisi düzelir mi?

Besin alerjisi; alerjinin olduğu besin türü ve belirtilerine göre düzelmesi değişiklik gösterir. Birçok alerji bir süre sonra geçer. Ancak kuruyemiş alerjisi ömür boyu sürebilmektedir.

Besin alerjisi kendiliğinden geçer mi?

Besin alerjisi her yaşta başlayabilir. Hangi yaşta geçeceği ise bilinemez. Birçok alerji türü bir süre sonra kendiliğinden geçebilir.

Alerji büyüyünce de devam eder mi?

Alerjik astım büyüdükçe geçmez. Ancak besin alerjilerinin büyüdükçe geçebildiği gözlemlenmiştir.

Alerji tamamen nasıl geçer?

Alerjinin kesin net bir tedavisi bulunmamaktadır. Alerjide en etkili yöntem alerjen maddeden kaçınmadır. İlaçlar geçici rahatlama sağlasa da tamamen iyileştirme sağlamaz.

Besin alerjisi nedir?

Besin alerjisi vücudun herhangi bir besine karşı aşırı duyarlılık göstermesidir. Sonradan olabilir ya da genetiğe de bağlı olabilmektedir.

Hangi besinler alerjiye neden olur?

Bazı besinler vücutta kaşıntı, kusma, kızarıklık gibi etkilere sahiptir. Bu duruma alerji neden olur. Alerjiye neden olan besinler ise; inek sütü, yumurta, fındık, ceviz, yer fıstığı, soya, buğday, balık şeklinde sıralanabilir.

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

cocugunuzun-alerjik-oldugunu-nasil-anlarsiniz
Çocuğunuzun Alerjik Olduğunu Nasıl Anlarsınız?

Bahar aylarının gelmesi ile birlikte havalar ısınıyor, çiçekler açıyor, doğa canlanıy…

Devamını Oku
ailesinde-alerji-olan-bebeklerde-risk-var-mi
Ailesinde Alerji Olan Bebeklerde Risk Var mı?

Çocuklarda ve bebeklerde alerji problemi, gün geçtikçe artan bir sağlık sorunudur. En…

Devamını Oku
cocuk-alerjilerinde-deniz-suyu
Çocuk Alerjilerinde Deniz Suyu

Çocuklarda yaygın olarak görülen astım, alerjik rinit gibi hastalıklara deniz suyuyla…

Devamını Oku