Bahar Alerjisi

Bahar alerjisi; bahar aylarında gözlerde sulanma, kızarma, kaşıntı hissi, burunda akıntı ve tıkanıklık, sık sık hapşırma, öksürme atakları, nefes almada zorluk, ciltte kaşıntı gibi rahatsızlıkların görülmesi olarak tanımlanabilir. Bahar aylarında alerjik hastalıkların görülme sıklığında çok büyük bir artış gözlemlenir. Bu durumun sorumlusu olarak da havaya yayılan çimen, çiçekler ve ağaçların oluşturduğu polenler ve bazı mantarlar sayılabilir. Mantarlar veya polenler solunum yoluyla kişinin bedenine girdiklerinde, eğer kişinin bünyesi alerjik ise sahipse, vücut dışarıdan gelen bu maddeyle savaşmak amacı ile “histamin” maddesi salgılar. Bu yüzden de solunum yolu, burun zarı, göz ve alt solunum yolu, bazı kişilerde de cildin yara olmasına ya da iltihaplanmasına sebep olmaktadır. Bunun sonucunda da halk arasında saman nezlesi ve polen alerjisi olarak da anılan ve uzun yıllar sürebilen bir hastalık olan “alerjik astım” ve “alerjik rinit” bazen de ciltte alerjik döküntü ve kaşıntılar ortaya çıkıyor.

Bahar Alerjisi Nedir?

Bahar alerjisi bahar dönemlerinde havada dolaşan polen miktarı ve çeşitliliğinin artması neticesinde olur. Başta burunda olmak üzere gözlerde, yüzde ve ciltte görülen bazı alerjik belirtilere verilen genel bir alerjik hastalık olarak açıklanabilen sağlık sorunudur.

bahar-alerjisi-belirtileri

bahar-alerjisi-cesitleri-nelerdir

Bahar Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

Bahar alerjisinin yaygın olarak görülen belirtileri şu şekilde sıralanabilir;

  • Sık sık hapşırma
  • Burunda tıkanıklık hissi
  • Burun akması ve kaşıntısı
  • Kaşıntılı, kızarmış sulu gözler
  • Ağız içinde ya da boğazda kaşıntı hissi
  • Göğüste sıkışıklık
  • Baş ağrıları
  • Nefes darlığı
  • Hırıltılı şekilde nefes alıp verme
  • Öksürük

Bahar Alerjisi Çeşitleri Nelerdir?

Bahar mevsimleri boyunca atmosferde ve haliyle soluduğumuz havada pek çok polen çeşidi bulunur. Bahar alerjisinin etkilediği bölge ve organlara göre farklı bahar alerjisi çeşitleri olduğu bilinir. Başlıca bahar alerjisi çeşitleri arasında ; Saman nezlesi (alerjik nezle=alerjik rinit), alerjik astım, alerjik dermatit (deri alerjileri), alerjik konjuktivit ( daha çok gözleri etkileyen alerji sorunu) ve besin alerjileri sayılabilir.

Bahar alerjisi belirtileri ağırlıklı olarak ilkbahar aylarında ve sonbahar mevsimi dönemlerinde görülmekle birlikte yıl boyu polen bırakabilen bazı alerjenler ve polen dışı ev tozu akarı ve ev hayvanları kaynaklı epiteli alerjisi nedeniyle alerjik rinit yıl boyu da yaşanabilmektedir. Bu sebeplerden dolayı alerjik rinit genel olarak 2 ayrı gruba ayrılmaktadır.

Mevsimsel Alerjik Rinit (MAR): Bu alerji türünde kişide hapşırık, burunda tıkanıklık ve kaşıntı ve burun akıntısı özellikle polen mevsiminde dönemlerinde görülür. Bu alerji çeşidine otlar, ağaç ve çiçek polenleri, küf mantarları gibi dış ortam alerjenleri sebep olmaktadır.

Perennial Alerjik Rinit (PAR): Bu durumu yaşayan kişide yıl boyu alerjik semptomlar devam eder. Ev tozu akarları, hamam böcekleri ve evcil hayvanlar kaynaklı olabilen bir alerji çeşididir.

alerji-testi-nasil-yapilir

cocuklarda-bahar-alerjisi

Alerji Testi Nasıl Yapılır?

Bahar alerjisi belirtilerini yaşayan tüm kişilere alerji testi yaptırması tavsiye edilir. Bu kişilerin alerji deri prick testi yaptırmaları neticesinde büyük oranda alerjilerinin olup olmadığı ve neye karşı alerjilerinin olduğu kolayca anlaşılabilir. Alerji deri prick testi uygulanamayan bazı hastalarda ise kan alınarak yapılan ”Spesifik IgE alerji testi” ile de alerji tanısı kolaylıkla konulabilir.

Testlerle Hangi Alerjiler Tespit Edilebilir?

Alerji merkezinde yapılan bazı alerji testleri mevcuttur. Derinin üzerinde yapılan prick testleri ile solunum yolu aracılığıyla alınan alerjenler (polenler, akarlar, küf mantarları, evcil hayvan tüyü alerjenleri vb), besinler, ilaçlar, arı venomu sebepleri ile oluşan klinik bulguları doğrulamak amaçlı yapılır. IgE-aracılı alerjik semptomlaras sebep olan alerjenlerin belirlenmesinde temel tanı yöntemi olarak görülür. Deri alerji testi yapıldıktan yaklaşık 15 dakika sonra değerlendirilir. Pozitif reaksiyonlarda yani alerji olması durumunda kişinin derisinde >3 mm üzerinde şişlik meydana gelir. Deri testlerinde pozitif sonuçlar alerjene karşı duyarlılık ile ilgili bilgi verir.

Alerjiden kurtulmak için ne yapmak lazım?

Alerji belirtilerini azaltmak için dengeli beslenilmeli, istirahat edilmeli ve bol su tüketilmelidir. Vitamin kullanımı ve stresten uzak durmak gerekir.

Bahar alerjisi astım yapar mı?

Bahar alerjilerinin kesinlikle tedavisi gerekir. Tedavi olmadığı durumlarda astıma çevirme olasılığı yüksektir.

Bahar alerjisi için hangi vitamin?

Bahar alerjisi için vitamin kullanımı önem taşır. Bu vitaminler; A, B, C ve E şeklindedir

Bahar alerjisi kalıcı mı?

Doğru ve etkili tedaviyle alerji semptomları azaltılır. Alerji hapları, burun ilaçları, göz damlaları kullanımıyla belirtiler azaltılarak bitebilir.

Bahar alerjisi burun tıkanıklığına ne iyi gelir?

Burun tıkanıklığı nefes darlığına da yol açabilir. Burun tıkanıklığını gidermek için pastil, nefes açıcılar ve burun solüsyonu ile temizleme yöntemleri kullanılabilir.

Bahar alerjisini ne tetikler?

Bahar alerjisini tetikleyen etken genelde polen yayılmasıdır. Ağaç ve çiçeklerin olduğu bölgelerden bu dönemde uzak durmak gerekir.

Bahar alerjisi ne zaman biter?

Ot polenleri mayıs-haziran aylarında, yabani ot polenleri yaz ortasından sonbahara kadar sürmekle birlikte ağaç polenleri şubat-mayıs ayları arasında etki eder.

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

bahar-alerjileri
Bahar Alerjileri

Baharın gelmesiyle birlikte hava ısınmaya, doğa canlanmaya başladı. Ağaçlar çiçekleni…

Devamını Oku
bahar-alerjisi-olan-kisilerin-dikkat-etmesi-gerekenler
Bahar Alerjisi Olan Kişilerin Dikkat Etmesi Gerekenler

Mevsimsel alerjiler içerisinde yer alan, daha çok polenlerin ortaya çıktığı dönemlerd…

Devamını Oku
alerji-tanisi-nasil-konulur
Alerji Tanısı Nasıl Konulur?

Halk arasında küçük çocuklara alerji testi yapılmaz gibi bir düşünce vardır. Bu tamam…

Devamını Oku