Bahar Alerjileri

Baharın gelmesiyle beraber hava ısınmaya, doğa canlanmaya başlar. Ağaçlar çiçeklenir, çimenler yeşillenir, çiçekler açar, kuşlar öter özellikle de çocuklar için dışarıda bulunmak iç mekanlarda olmaktan çok daha keyifli bir hal alır ancak bazı çocuklar bahar alerjisi sebebi ile çok sıkıntılı günler geçirebilirler.

Bahar alerjisi, saman nezlesi ya da mevsimsel alerji olarak da anılmaktadır. Genelde ilkbaharda görüldüğü için bu isimle anılan bu rahatsızlık aslında tutulduğu organa göre alerjik rinit, alerjik konjonktuvit, alerjik sünizit, alerjik bronşit ve alerjik ürtiker olarak adlandırılır.

Bahar alerjisinin sebebi polenlerdir. Polen demek erkek çiçek tozu demektir. Baharla ağaçların çiçek açmaları ile beraber çevreye çok sayıda polen yayılır. Bu polenler de polen alerjisi de denen rahatsızlığın yaşanmasına neden olur.

Bahar Alerjileri Nelerdir?

Yaşanan farklı alerji türleri vardır. Bahar aylarındaki dönemde yaşanan alerjinin adı polen alerjisi olasa da farklı tür alerjiler de kişileri etkiler. İlaçlar, hayvan tüyü, besin alerjileri ve küf gibi alerjenler bireyleri en çok etkileyen faktörler olarak sıralanabilir.

Bahar Alerjisi Kimlerde Görülür?

Bahar alerjisi herkeste görülebilir. Ailesinde alerji (atopi) öyküsü olan kişilerde ise yatkınlığın daha çok olduğunu söylemek mümkündür. Mevsim alerjisi belirtileri yaşayan kişilerin zaman kaybetmeden alanında uzman bir hekime görünmesi önerilir.

bahar-alerjileri-nelerdir

bahar-alerjisi-hangi-ayda-olur

Bahar Nezlesi Belirtileri

Polen alerjisi belirtileri, nezle ile benzerdir ancak bu semptomlar nezlenin aksine çok daha uzun sürebilir. Alerjik nezle, göz alerjisi ve astım rahatsızlığına sebep olabildiği için bu hastalıkların belirtilerinin bahar aylarında görülme durumuna dikkat etmek önem taşır.

Bahar aylarında sık sık nezle olmak, burun tıkanıklığı , peş peşe ataklar şeklinde hapşırma, burun içinde kaşınma, damakta ve boğazda kaşıntı, kulak kaşıntısı, sık sık burun kanaması gibi alerjik nezle semptomları gözlerde sulanma kızarıklık ve kaşınma gibi göz alerjisi semptomları, sık ve kuru öksürük, nefes darlığı gibi astım belirtileri dikkat edilmesi gereken belirtilerdir.

Bu semptomlar özellikle bahar aylarında yaşanıyorsa bahar alerjisi olma ihtimali mutlaka düşünülmelidir. Bahar alerjisi olan çocuklar koku hassasiyeti çok fazla olabilir. Gözlerde, burunda ve akciğerlerde hasar oluşumunu önlemek için sayılan belirtilerin görülmesi durumunda doktora danışılmalıdır. Bahar alerjisi dönemindeki kişi ve çevresindekiler parfüm kullanımına toz oluşumun ve benzeri rahatsız edici faktörlere dikkat etmelidir.

Bahar alerjisi yorgunluk da yapabilir ve çocuklarda okul başarısını etkileyebilir. Bahar alerjisi olan çocuklar ve gençlerde çoğunlukla burun tıkanıkları sorunları da olduğu için uyku kaliteleri bozulur. İyi bir uyku alamayan çocuklar ise gün boyu kendilerini yorgun ve halsiz hissedebilirler. Bu da okuldaki başarıyı ciddi bir şekilde etkileyebilir.

bahar-nezlesi-icin-ne-yapabilirim

bahar-alerjisi-kimlerde-gorulur

Bahar Alerjisi Hangi Ayda Olur?

Alerjik bireylerin polen alerjisi döneminde yaşadıkları farklılık gösterir. Ağaç polenleri daha çok Şubat-Mayıs arasında ot polenleri Mayıs-Haziran ayları arasında, yabani ot polenleri ise yaz ortasından itibaren sonbahara kadar alerji şikayetlerine sebep olur. Bahar alerjisi hangi aylarda yaşanır sorusu bu şekilde yanıtlayabiliriz.

Bahar Alerjisi için Ne Yapabilirim?

Mevsim alerjisi için ne yapılmalı sorusuna en doğru yanıt ilgili hekime başvurmalısınız olacaktır. Peki, mevsim alerjisi için ne yapılmalı? Doktorunuzun önerilerine ek olarak önlemler almak istiyorsanız bahar aylarında dış ortamlarda özellikle ormanlık alanlarda, bitkilerin çok olduğu yerler bulunmamak iyi olacaktır. Bunun yanı sıra hijyene her zamankinden daha fazla özen göstermek ve gerekirse bahar aylarında evden çıkarken medikal maske kullanmak da önerilebilir. Bahar alerjisine ne iyi gelir sorusunu bu şekilde yanıtlayabiliriz.

Bahar alerjisi olduğunu nasıl anlarız?

Bahar zamanı geldiğinde sürekli tekrarlayan hapşırık, burunda kaşıntı, burun ya sürekli akması ya da tıkanması, gözlerin sulanması ve kızarması gibi belirtiler ortaya çıktığı zaman anlaşılabilir.

Bahar alerjileri kimlerde görülür?

Bahar alerjileri herkeste görülebilir. Ancak aile öyküsünde alerji görülen kişilerin alerji olmaya daha yatkın olduğu bilinmektedir.

Bahar alerjisi tedavi edilmezse ne olur?

Bahar alerjisi tedavi edilmemesi sonucu konsantrasyon eksiliği, baş ağrısı uyku düzeninin bozulması gibi sonuçlar doğurabilir.

Bahar alerjisi tehlikeli midir?

Bahar zamanında polenlerin fazla yayılmasıyla bahar alerjisi olan kişide alerjik reaksiyonlara sebep olur. Bu kişinin günlük hayatını etkileyebilir ve tedavi edilmelidir. Tedavi olunduğu sürece tehlikeli bir durum değildir.

Bahar alerjisi astıma çevirir mi?

Bahar alerjisi tedavi edilmediği durumlarda alerjide ilerleme yaşanabilir. İlerlediği zaman ise astıma çevirebilir.

Bahar alerjisi nasıl geçer?

Bahar alerjisi için ilaç kullanımı gerekir. Bu ilaçlar 3-4 ay boyunca kullanılmalıdır. İyileşildiğini düşünüp ilaçları yarıda bırakmamak gerekir.

Bahar alerjisi geçici mi?

Bahar alerjisi bahar zamanı ortaya çıkar ve ilaçlarla etkileri hafifletilir. Kişi her iki bahar zamanı da rahatsızlanıyorsa aşı uygulaması yapılır.

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

bahar-alerjileri-kidsgourmet-dergisindeki-yazim
Bahar Alerjileri Kidsgourmet Dergisindeki Yazım

Bahar alerjisi saman nezlesi olarak da bilinir. Genelde ilkbaharda görüldüğü içi…

Devamını Oku
bahar-nezlesi-nasil-anlasilir
Bahar Nezlesi Nasıl Anlaşılır?

Bahar aylarında bitkilerin polenlerin havaya yayılması ile birlikte alerjik bünyeye s…

Devamını Oku
alerji-tanisi-nasil-konulur
Alerji Tanısı Nasıl Konulur?

Halk arasında küçük çocuklara alerji testi yapılmaz gibi bir düşünce vardır. Bu tamam…

Devamını Oku