Ailesinde Alerji Olan Bebekleri Korumak için Ne Yapılabilir?

Ailesinde alerji olan bebekleri korumak için neler yapılabileceği çocuk sahibi olan aileler tarafından merak ediliyor. İlk 6 ay boyunca sadece anne sütü ile beslemenin, riskli bebekleri alerjik hastalıklara yakalanmalarını engellemek için koruduğu bilinir. Bu dönemde annenin alerjiye sebep olabilen besinler tüketmekten kaçınması ve bebeğini emzirmeye devam etmesi tavsiye edilir. Anne sütüyle beslemenin bebek için yeterli olmadığı durumlarda alerji tehlikesi taşıyan bebeklerin kısmi hidrolize hipoalerjenik bir formüle sahip süt ile beslenmesi koruyucu etki sağlar. Bu sebep ile alerji konusunda tehlike altındaki bebeklerin kısmi hidrolize hipoalerjenik formül süt ile beslenmeleri tavsiye edilebilir. Alerjik bebeklere soya sütü ve keçi sütü gibi diğer hayvan sütleri verilmesi de önerilmez.

Bebeklerde Alerji Neden Olur?

Bağışıklık sisteminin vücudu bakterilerden ve virüs gibi sağlığı riske atan patojenlere karşı koruma görevi vardır. Fakat bazı zamanlarda polen, toz, gıda ürünleri gibi zararsız maddelere karşı da savunma durumu gerçekleştirilebilir. Bu savunma sonucunda bağışıklık sistemi, vücutta alerjik reaksiyon olmasına neden olan antikorlarının oluşumunu tetikler. Bu antikorlar, burun akıntısı ve sindirim sistemi problemleri gibi alerji kaynaklı sorunlara neden olabilir.

alerjide-genetik-yatkinlik

bebeklerde-alerji-neden-olur

Alerjiye Genetik Yatkınlık Bebekleri Nasıl Etkiler?

Bebeklerde alerji oluşumu riskini artıran bazı etmenler vardır. Bunlar; genetik, çevresel faktörler ve üst solunum yolu enfeksiyonları olarak sıralanabilir. Genetik alerji konusunda tartışmasız en önemli faktördür; çünkü bebeklerde alerji olup olmayacağını bu faktör belirler. Genetik kaynaklı alerji sorunları sadece anne ya da babadaki alerji türünün aynısının bebeğe geçmesi değil, vücudunun alerji geliştirmeye eğilimli olmasına sebep olmasıdır. Yani ebeveynlerden sadece birinde kedi tüyü alerjisi olduğu halde bebekte inek sütüne karşı alerji olabilir. Bebeklerde alerji olması durumu alerjik reaksiyona sebep olan madde ile bebeğin karşılaşması sonucunda fark edilebilir. Kardeşlerinde ya da en az bir ebeveyninde alerji rahatsızlığı olan olan bebekler, özellikle atopik dermatit, alerjik rinit veya astım belirtileri sergiliyorlarsa, besin alerjisi geliştirme riski altındadır.

Ailesinde Alerji Olan Bebekleri Alerjiden Koruma Yöntemleri

Bebeklerin ilk 6 ay süresince sadece anne sütü ile beslenmenin, alerji konusunda riskli bebekleri alerjik hastalıklara karşı koruduğu unutulmamalıdır. Bebeklerde alerji belirtileri henüz görülmeden onları korumanın en etkili yolu ise beslenme düzenlerine prebiyotik ve etkinliği kanıtlanmış probiyotik kaynaklı besin kaynaklarını ilave etmektir. Bebeğin içinde bulunduğu aya uygun şekilde beslenmesi konusunda uygun gıda seçimi için için doktorunuza danışabilirsiniz.

Bebeklerde Alerji Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?

Bebek alerji olursa ne olur sorusu şu şekilde yanıtlanabilir; bebeklerde alerji belirtileri arasında bebeğin zor ya da hırıltılı nefes alıp vermesi, burunda akıntı, kakada kan, kabızlık ya da ishal, tekrar eden karın ağrıları, ciltte kızarıklık, döküntü ve kabarma şeklinde sıralanabilir.

bebeklerde-en-cok-ne-alerji-yapar

alerji-olan-cocuga-ne-yapilir

Bebeklerde En Çok Ne Alerji Yapar?

Fıstık, yumurta, süt gibi bazı gıda maddelerinden kaynaklanan alerjik reaksiyonlar anne karnında başlar. Bu gıdaların dışında ceviz, fındık gibi kabuklu yemişler de alerjik reaksiyon oluşturabilir. Balık ve buğday ürünlerinin de besin alerjisine sebep olduğu söylenebilir. Özellikle anne sütü alınan dönem, bebeğin en fazla alerji olduğu ve alerji belirtisi gösterdiği dönemdir.

Alerji Olan Bebeğe Ne Yapılır?

Bebeğiniz ya da çocuğunuz için hijyen ürünlerini alırken antialerjik olmasını tercih edebilirsiniz. Mümkün olduğunca anne sütü ile beslemek alerjilere karşı onu koruyacaktır. Bunun yanı sıra besin alerjisi olan çocuğunuzu, onun anlayabileceği bir şekilde ve korkutmadan bilinçlendirin. Tüm aile bireylerini ve varsa bakıcılarını ve öğretmenlerini alerjenler konusunda haberdar edin.

Bebeğin alerjik olmaması için ne yapmalı?

Eğer bebeğin ailesinde alerji olan kişi varsa bebeğin ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslenmesi daha büyük önem taşır.

Alerji anneden bebeğe geçer mi?

Annedeki alerji emzirme sonucunda bebeğe geçmesine neden olmaz. Annede alerji varsa bebeğini emzirmesinde bir sakınca yoktur.

Alerjik bebeklere ne verilmez?

Alerjen madde herhangi bir besin olabilir. Ancak en çok alerji yapan besinler; süt, yumurta, buğday, susam, balık, soya, kuru yemişler olarak sıralanabilir.

Bebeğin alerjisi olduğunu nasıl anlarız?

Bebeklerde alerji durumu belirtilerinden anlaşılabilir. Bebeklerde bir madde alerjik reaksiyona sebep olursa bebekte nefes alıp vermesinde farklılık, dışkısında kan görülmesi, ishal, kabızlık, kızarma, kabarıklık görülmesi, burun akıntısı gibi durumlar meydana gelebilir.

Bebeklerde alerji kaç dakikada belli olur?

Besin alerjisi belirtileri besin alımından yaklaşık 2 saat sonra reaksiyonlarla kendini gösterir. Bu durum besinin ne kadar alındığına göre değişmekle birlikte alerji 2-3 gün sonra da kendini belli edebilir.

Bebekler için alerji testi nasıl yapılır?

Her yaşta yapılabilen alerji testi bebeklerde genel olarak doğumdan 3 ay sonra yapılabilmektedir. Kan örneği alınabilir ya da cilt testi solüsyon damlatılarak yapılabilir.

Bebeklerde alerji uykusuzluk yapar mı?

Alerjiler bebekte kusma, öksürme ve hapşırmaya neden olabilir. Bu sebeple bebekler gece sıkı sık uyanabilir.

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

d-vitamini
D Vitamini

Güneş bize doğanın en büyük armağanı ve Vitamin D içinde en büyük kaynak. Atalarımız …

Devamını Oku
alerji-merkezinde-yapilan-testler
Alerji Merkezinde Yapılan Testler

Alerji belirtileri gösterildiği takdirde alerji testiyle neye alerji olunduğu sa…

Devamını Oku
cocuk-felci-hastaligi
Çocuk Felci Hastalığı

Çocuk felci (Poliomyelit), özellikle omurilikteki kasların kasılmasını başlatan sinir…

Devamını Oku